Χαϊκάλη Ωλενίας (ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας)
25200, Πάτρα
2610 647147
2610 314540
email
contact@zafeiropoulos-sa.gr

Μειωτές ταχύτητας – σαμαράκια

Ορισμός κατά ΔΜΕΟ/ε/οικ/690/02.11.92: «Εγκάρσιες υπερυψωμένες λωρίδες οδοστρώματος για μείωση της ταχύτητας των οχημάτων»

Με βάση την προσωρινή προδιαγραφή του ΥΠΕΧΩΔΕ:

«…Τα ”σαμάρια” μπορούν να εφαρμόζονται σε ειδικές περιπτώσεις αστικών οδών , που εξυπηρετούν αποκλειστικά τοπική και όχι διαμπερή κυκλοφορία οχημάτων , σε συνδυασμό με έντονη μετακίνηση πεζών…, δηλαδή σε περιοχές κίνησης πεζών (δρόμοι γύρω από σχολεία, νοσοκομεία, εκκλησίες, χώρους άθλησης, πλατείες, κλπ)

Οι λωρίδες διαμορφώνονται από χωριστά ίδια κομμάτια, που τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο συρταρωτά και στερεώνονται με βίδες. Προτείνουμε δύο μεγέθη με μέγιστο ύψος 5 και 3 εκατοστά για δρόμους με όριο ταχύτητας 40 και 30 χλμ/ώρα αντίστοιχα

Διαστάσεις Μ Χ Π Χ Υ = 90cm X 50cm X 5cm (για ταχύτητα < 40χλμ/ώρα)

Μ Χ Π Χ Υ = 60cm X 50cm X 3cm (για ταχύτητα < 50χλμ/ώρα)

Για κάθε μέτρο πλάτους δρόμου απαιτούνται 2 τεμάχια (ισχύει και για τους δύο τύπους) Κάθε τεμάχιο στερεώνεται με 5 βίδες (και η απόληξη, αν τοποθετηθεί, με 3). Συνεπώς η στερέωση περιλαμβάνει 10 βίδες ανά τρέχον μέτρο, έναντι του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού των 3.

Τα «σαμάρια» κατασκευάζονται από αντιολισθηρό σκληρό καουτσούκ μαύρου χρώματος και φέρουν ενσωματωμένα κίτρινα ανακλαστικά παρεμβλήματα από φυσικό καουτσούκ για την βελτίωση της ορατότητας, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Η τοξοειδής διατομή τους και η σκληρότητα του υλικού τους εξασφαλίζει ότι δεν θα προκληθούν ζημιές στα διερχόμενα οχήματα, ακόμα και αν κινηθούν με ταχύτητες μεγαλύτερες από τις μέγιστες επιτρεπόμενες.